Vacuumzakken
Er bestaan verschillende soorten vacuümzakken voor verschillende doeleinden. De meeste vacuümzakken kunnen in de koelkast en de diepvries bewaard worden. Ze zijn ook geschikt voor het ontdooien in de magnetron en kunnen voor sous vide garen tot een bepaalde temperatuur gebruikt worden. De zakken moeten vrij zijn van bisfenol-A, lood en ftalaten.
Er bestaan gladde en structuurzakken. Ook de dikte van de zakken kan verschillen en wordt uitgedrukt in micrometer, de zakken van +/- 90 micrometer komen het meest voor. Voor zware of scherpe producten kun je dikkere zakken gebruiken.
Gladde vacuümzakken
Gladde vacuümzakken worden gebruik in vacuümkamers. Ze hebben dezelfde eigenschappen als structuurzakken, maar zijn goedkoper. Gladde zakken kun je ook in een huishoudelijke vacuümtoestel gebruiken, maar je kunt dan niet vacumeren, alleen maar dichtsealen.
Structuurzakken
Vacuümzakken met structuur zijn nodig voor alle vacuümmachines waarbij de vacuümzak buiten de machine en alleen de opening van de zak in het toestel ligt. Dit geldt voor vrijwel alle huishoudelijke machines. Deze vacuümzakken hebben groefjes aan de binnenkant.
Er zijn twee soorten structuurzakken: met grove structuur en met microstructuur. De zakken met microstructuur zijn iets duurder, maar hebben het voordeel dat ze het opzuigen van vocht vertragen en iets steviger zijn.
Afmetingen
Zowel de gladde zakken als de structuurzakken zijn in verschillende afmetingen te koop. Veelgebruikte maten zijn: 20 x 30 cm, 25 x 35 cm en 30 x 40 cm. Deze zijn kant-en-klaar voor gebruik.
Gladde en structuurzakken zijn ook verkrijgbaar op rol in verschillende breedtes, bijvoorbeeld 20 xm x6 m, 30 cm x6 m. Deze kun je zelf op de gewenste lengte afknippen. Daarna seal je één kant dicht en maak je op die manier je eigen vacuümzak.